12.2012

Fundacja Rozwoju Holistycznego stała się inicjatorem i organizatorem akcji „Dzień Ryby”. Zorganizowaliśmy happening i nakręciliśmy program telewizyjny, prowokujący do refleksji i zachęcający do tego, by w Dniu Ryby zostawić ryby w spokoju – żywe i żyjące swoim życiem. Okazać im szacunek, który wyklucza krzywdzenie i zabijanie. Emisja objęła swoim zasięgiem 30 gmin północnej części naszego województwa oraz 6 gmin pd. części woj. zach-pomorskiego. Dofinansowano w ramach Mecentau.

12.2012

Uczestnictwo w szkoleniu pn. „Aplikowanie o środki w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2013”, które odbyło się w Gorzowie Wlkp.

11.2012

Uzyskaliśmy status Organizacji Pożytku Publicznego.
Zostaliśmy wpisani przez Departament Pożytku Publicznego Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej do wykazu organizacji pożytku publicznego uprawnionych do otrzymania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych.

opp

10 -12.2012

Współorganizacja największej lokalnej akcji – IX edycji Magazynów Św. Mikołaja w partnerstwie z Fabryką Aktywności Młodych. Zasięg akcji to 6 gmin północnej części województwa Lubuskiego, która zaktywizowała 500 wolontariuszy ze szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zaprosiła do wspólnego zapełniania Magazynów tysiące osób i obdarowała 2000 paczkami dzieci z rodzin o trudnej sytuacji materialnej. Akcja uzyskała Honorowy patronat Prezydenta i Rady Miasta Gorzowa Wlkp. oraz Kuratora Oświaty. Partnerem akcji było Radio ESKA.

08.11.2012

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, chcąc promować postawy zwiększające świadomość żywieniową gorzowian a także aktywnie obchodzić ten dzień przeprowadziliśmy w Gorzowie Wlkp. kampanię medialną, promującą obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz happening „Plasterek zdrowia”. Akcja mówiła o tym, że tego dnia hasło: „Jesteśmy tym, co jemy” powinno nabrać szczególnego znaczenia, a fast foody, tłuste i niezdrowe produkty, potrawy pełne konserwantów i wzmacniaczy smaku nie powinny nam przejść przez gardło. Zwracaliśmy uwagę, na to że, jedzenie i jego jakość oddziałują na komfort naszego życia w sposób większy niż zdajemy sobie z tego sprawę i że to, co jemy ma podstawowy wpływ na nasz organizm, odbija się na naszym zdrowiu, dobrym lub złym samopoczuciu, dlatego też sami sobie możemy zarówno pomóc, jak i zaszkodzić. Zwracaliśmy również uwagę, że samodzielne dbanie o swoje nawyki żywieniowe – zmiana sposobu odżywiania jest często skutecznym lekarstwem na różne dolegliwości, a zdrowe odżywianie nie jest ani kosztowne, ani skomplikowane ani nudne.

zupa

06-09.2012

Współpraca z Fabryką Aktywności Młodych przy promocji wolontariatu na 9 największych imprezach w województwie lubuskim m.in.: na Winobraniu w Zielonej Górze, Jarmarku Joanitów w Łagowie, XIX Jarmarku Magdaleńskim w Pszczewie, czy też Święcie Pomidora w Przytocznej.

imprezy

05-12.2012

Współinicjator Ruchu Społecznego „Gorzów Bezpieczna Przystań”.

04-06.2012

Współpraca przy tworzeniu Miasteczka Aktywności Młodych -inicjatywy Fabryki Aktywności Młodych, mającej od czerwca do września promować w województwie lubuskim wolontariat.

01-02.2012

organizator obchodów 7 edycji „15 lutego Dniem Miłości do Siebie” w Gorzowie Wlkp. Zasięg akcji to 30 gmin północnej części naszego województwa – obszar nadawania programu TV TELETOP. Projekt dotyczył nauki akceptacji siebie oraz podnoszenia poczucia własnej wartości. Dofinansowanie działania pokryte zostało z Mecenatu

01.2012-09.2013

Uczestnictwo w 2 największych projektach realizowanych w woj. lubuskim, przygotowujących przez dwa lata do efektywnej pracy na rynku III sektora, pierwszy to „Lubuska Akademia Ekonomii Społecznej” , drugi – „Kompleksowe wsparcie organizacji sektora ekonomii społecznej”.