06-12.2014

II GORZOWSKIE SENIORALIA!!!
Podczas tegorocznej edycji rozkręcamy inicjatywę utworzenia GORZOWSKIEJ KARTY SENIORA Gorzowska Karta Seniora – to projekt, współtworzony z gorzowskimi organizacjami pozarządowymi. Gorzowska Karta Seniora to program skierowany do osób powyżej 60 roku życia mieszkających w Gorzowie. Dzięki uczestniczeniu w programie Gorzowskiej Karty Seniora, Seniorzy będą mogli korzystać z promocji i ofert przygotowanych przez firmy i instytucje specjalnie z myślą o nich. Każdy mieszkaniec miasta, który ukończył 60 lat, będzie mógł przystąpić do programu bez żadnych warunków wstępnych – wypełniania formularzy czy rejestracji i skorzystać z atrakcyjnych ofert i rabatów. Warto wspomnieć, że udział w programie jest bezpłatny. Realizacji projektu towarzyszył cykl programów telewizyjnych. Projekt dofinansowany został przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

06.2014- 01.2015

Zrealizowaliśmy film i serial dokumentalny, które przybliżyły historię przejazdów przez Gorzów Rajdu Monte Carlo w latach 1969-1975. Wydarzenia te są niemal nieznane większości mieszkańców miasta. Gorzowską historię RMC i późniejszego powstania środowiska rajdowego osadziliśmy w historii Landsberga i Gorzowa. Film opowiadał także o latach powojennych i odbudowującym się przemyśle. Przede wszystkim to film o ludziach, dla których Gorzów stał się miejscem, gdzie mogli realizować swoje pasje, tym samym nadawali koloryt miastu, przyczyniali się do jego rozwoju. Dzięki nim nazwa Gorzów była propagowana w kraju i zagranicą.
Realizatorzy filmu spędzili 24 dni na palnie zdjęciowym. Ekipa filmowa przejechała 5,500 km przez Polskę, Niemcy, Francję, Szwajcarię, Włochy i Monako. Z kamerą pojawiliśmy się w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Berlinie, Lipsku, Turynie, Monte Carlo, Monako, Bazylea, Strasburg, Miluza, Lion, Gap, Genewa, Grenoble, Sisteron, Briancon, Sinsheim, Speyer. Projekt zostal dofinansowany przez Miasto Gorzów i mecenat.

rajd

06-12.2014

Z gorzowskimi ngo współtworzyliśmy „Pociąg do aktywności obywatelskiej..” Projekt polegał na stworzeniu makiety kolejowej obrazującej świat aktywnych obywateli oraz taki, w którym brak jest obywatelskiego zaangażowania. Składy poruszające się po makiecie do samodzielnego sterowania służyły nam do przeprowadzania dość nietypowych prelekcji dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponagimnazjalnych z Gorzowa na temat wartości obywatelskiego angażowania się w życie swojego miasta czy osiedla. Projekt dofinansowany przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich

pociąg

02-06.2014

Od lutego do czerwca 2014 r. w C.H. Panorama miała miejsce Akademia Animacji „Klatka Po Klatce”, projekt realizowany przez Fundacje Fabrykę Aktywności Młodych i Galaktykę Art., których byliśmy Partnerem. Akademia Animacji Klatka Po Klatce to projekt edukacyjno-artystyczny, do którego zaproszeni zostali uczniowie gorzowskich podstawówek, gimnazjów i liceów. Przez kilka miesięcy tworzyli makiety, zdjęcia metodą pokaltkową i poznawali tajniki animacji poklatkowej. Zjawiskowe postacie i atrybuty makiet stanowiły tło dla filmów animowanych, które osobiście wykonywali młodzi pasjonaci. Finał odbył się w Miejskim Ośrodku Sztuki, gdzie wszyscy uczestnicy mieli okazję zobaczyć swoje dzieła na dużym ekranie, na oficjalnej premierze. Solida praca młodych uczestników w postaci trzech animowanych klipów została doceniona i nagrodzona nie tylko dyplomami, ale i gromkimi brawami.

05-07.2014

W okresie letnim, w Gorzowie Wlkp., w „Piwniczce”, przy ul. Składowej 11 odbywały się cotygodniowe „Spotkania ze zdrowiem”. Spotkania organizowała Fundację Rozwoju Holistycznego i Szkoła Żywienia Naturalnego, a prowadził je Kazimierz Kłodawski – specjalista z zakresu żywienia człowieka i promocji zdrowia. Tematem wykładów były występujące dziś choroby cywilizacyjne oraz metody ich zapobiegania i leczenia, dzięki naturalnym terapiom, szczególnie poprzez określony sposób odżywiania.

gotowanie