2015

– realizacja projekt pt. „Przybyliśmy tu pierwsi” – projekt dofinansowany przez UM Gorzowa Wlkp. W tym roku mija już 70 lat odkąd Landsberg stał się Gorzowem, na ulicach zamilkł język niemiecki, a zaczął rozbrzmiewać polski . Ten fakt znamy z historii. Lecz co tak naprawdę działo się w momencie przełomu?  Jak wyglądał proces wymiany mieszkańców? Czy był bardzo bolesny? Odpowiedzi na te pytania poznacie Państwo już od dzisiaj w Radiu Plus Gorzów. W kilku odcinkach usłyszymy opowieści pierwszych polskich mieszkańców, świadków i uczestników wydarzeń. Dowiemy się jak zapamiętali obraz miasta i ludzi z tamtych trudnych i dziwnych czasów. Historia Landsberga, który stał się Gorzowem w reportażach dokumentalnych Małgorzaty Wrześniak od poniedziałku do czwartku. Muzykę skomponował Paweł Gorzkiewicz. Projekt powstał dzięki finansowemu wsparciu Miasta Gorzowa.

-Gorzowskich Seniorów zaprosiliśmy do wzięcia udziału w projekcie SUPER SENIOR, dofinansowanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w ramach programu ASOS. W październiku i listopadzie przeprowadziliśmy 400 godzin różnego rodzaju zajęć dla 500 gorzowskich seniorów m.in.: warsztaty nauki makrobiotycznego odżywiania i gotowania, zumbę, warsztaty optymizmu, warsztaty wizażu dla seniora, warsztaty komputerowe, wykorzystywanie internetu w życiu codziennym, warsztaty tworzenia biżuterii, warsztaty florystyczne, naukę samoobrony, czy wykłady na temat form wyłudzeń i oszustw stosowanych wobec osób starszych. Ponadto wyemitowane zostało 10 programów telewizyjnych, nakierowanych na ukazanie pozytywnego wizerunku osób starszych i starości, potencjału i wartości jakie ma ta najliczniejsza grupa społeczna w naszym mieście oraz form aktywnego starzenia się.

-III Gorzowskie Senioralia. Inauguracją tegorocznych Gorzowskich Senioraliów było złożenie projektu uchwały mającej na celu wprowadzenie w mieście GORZOWSKIEJ KARTY SENIORA pod obrady Rady Miasta Gorzowa Wlkp.
Gorzowskich seniorów zaprosiliśmy do wzięcia udziału w projekcie SUPER SENIOR -zorganizowane zostało 400 godzin różnego rodzaju zajęć dla 500 seniorów, począwszy od nauki makrobiotycznego odżywiania i gotowania, zumby, warsztatów optymizmu, wizażu dla seniora, po warsztaty komputerowe, wykorzystywanie Internetu w życiu codziennym, warsztaty tworzenia biżuterii czy florystyczne. Była również możliwość skorzystania przez seniorów z warsztatów samoobrony oraz wykładów na temat form wyłudzeń i oszustw stosowanych wobec osób starszych.

-Realizacja projektu „WYtwórcy aktywności”, dofinansowanego w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich przez MPiPS. Pod okiem specjalistów młodzież kręciła materiały służące do stworzenia 6 obywatelskich klipów. Młodzież zaprezentowała zróżnicowane procesy myślowe i skojarzenia, ukazała czym jest dla nich obywatelskość i jak jest ona ważna.

senioraliaIII

biżuteria gotowanie2 komputery teatr