12.2015

-organizator III GORZOWSKICH SENIORALIÓW, miesięcznego wydarzenia dedykowanego gorzowskim seniorom

senioraliaIII

W tym roku kończy się kamienny jubileusz polskości naszego miasta. Mija już 70 lat odkąd Landsberg stał się Gorzowem, na ulicach zamilkł język niemiecki, a zaczął rozbrzmiewać polski . Ten fakt znamy z historii. Lecz co tak naprawdę działo się w momencie przełomu?  Jak wyglądał proces wymiany mieszkańców? Czy był bardzo bolesny?

Odpowiedzi na te pytania poznacie Państwo już od dzisiaj w Radiu Plus Gorzów.

W kilku odcinkach usłyszymy opowieści pierwszych polskich mieszkańców, świadków i uczestników wydarzeń. Dowiemy się jak zapamiętali obraz miasta i ludzi z tamtych trudnych i dziwnych czasów.

Historia Landsberga, który stał się Gorzowem w reportażach dokumentalnych Małgorzaty Wrześniak od poniedziałku do czwartku. Muzykę skomponował Paweł Gorzkiewicz.

Projekt powstał dzięki finansowemu wsparciu Miasta Gorzowa.

08-12.2015

Gorzowskich Seniorów zaprosiliśmy do wzięcia udziału w projekcie SUPER SENIOR, dofinansowanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w ramach programu ASOS. W październiku i listopadzie przeprowadziliśmy 400 godzin różnego rodzaju zajęć dla 500 gorzowskich seniorów m.in.: warsztaty nauki makrobiotycznego odżywiania i gotowania, zumbę, warsztaty optymizmu, warsztaty wizażu dla seniora, warsztaty komputerowe, wykorzystywanie internetu w życiu codziennym, warsztaty tworzenia biżuterii, warsztaty florystyczne, naukę samoobrony, czy wykłady na temat form wyłudzeń i oszustw stosowanych wobec osób starszych. Ponadto wyemitowane zostało 10 programów telewizyjnych, nakierowanych na ukazanie pozytywnego wizerunku osób starszych i starości, potencjału i wartości jakie ma ta najliczniejsza grupa społeczna w naszym mieście oraz form aktywnego starzenia się.

biżuteria gotowanie2 komputery teatr

10-12.2015

III Gorzowskie Senioralia. Inauguracją tegorocznych Gorzowskich Senioraliów jest złożenie projektu uchwały wprowadzającej w mieście GORZOWSKĄ KARTĘ SENIORA pod obrady Rady Miasta Gorzowa Wlkp.
Gorzowskich seniorów zaprosimy do wzięcia udziału w projekcie SUPER SENIOR. W ciągu dwóch najbliższych miesięcy zorganizowane zostanie 400 godzin różnego rodzaju zajęć dla 500 seniorów, począwszy od nauki makrobiotycznego odżywiania i gotowania, zumby gold, warsztatów optymizmu, wizażu dla seniora, po warsztaty komputerowe, wykorzystywanie Internetu w życiu codziennym, warsztaty tworzenia biżuterii czy warsztaty florystyczne. Będzie również możliwość skorzystania przez seniorów z warsztatów samoobrony oraz wykładów na temat form wyłudzeń i oszustw stosowanych wobec osób starszych.
Powołana zostanie organizacja seniorska, której celem będzie pobudzanie dyskusji społecznej na tematy ważne dla osób starszych oraz tworzenie kompleksowej polityki senioralnej w naszym mieście.
Powstanie 10 programów telewizyjnych poruszających tematykę senioralną, które zostaną wyemitowane w telewizji Teletop.
Kontynuowana będzie dyskusja na temat istoty powołania Gorzowskiej Rady Seniora.

05-12.2015

Realizacja projektu „WYtwórcy aktywności”, dofinansowanego w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich przez MPiPS. Pod okiem specjalistów młodzież kręcić będzie materiały służące do stworzenia 6 obywatelskich klipów. Młodzież zaprezentuje zróżnicowane procesy myślowe i skojarzenia, ukażą czym jest dla nich obywatelskość i jak jest ona ważna. Podczas Dni Edukacji Obywatelskiej poprosimy młodzież by pomogła nam rozpromować owe materiały na np. swoich facebookach.

den rowery rowery2